Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Kako ohranimo zgodbo predmeta

25 May 2016
 

josipina1

V tretjem majskem vikendu smo v Zavodu Trismegistus v okviru kulturnega projekta "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine” izvedli predavanje Kako ohranimo svoje predmete? in delavnico Vsak predmet ima svojo zgodbo!

Izvedeli smo kako ravnati s predmeti, česar ne početi z njimi ter kdaj napoči trenutek, ko se je treba obrniti na strokovnjaka, da se ne znajdemo v problemih po nepotrebnem. Nato smo se poglobili v zgodbe predmetov z restavratorskega in pripovedovalskega vidika. Seveda smo se preizkusili tudi v restavriranju lesenih okvirjev za slike.

 

 

Kako ohranimo zgodbo predmeta

V tretjem majskem vikendu, 21. in 22. 5. 2016, smo v Zavodu Trismegistus v okviru kulturnega projekta "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine” izvedli predavanje Kako ohranimo svoje predmete? in delavnico Vsak predmet ima svojo zgodbo!

V okviru predavanja Kako ohranimo svoje predmete? nam je akademska restavratorka mag. Maja Ivanišin predstavila na kakšen način lahko sami skrbimo za svoje predmete, ki jih želimo ohraniti. Kako ravnati s predmeti, česar ne početi z njimi ter kdaj napoči trenutek, ko se je treba obrniti na strokovnjaka, da se ne znajdemo v problemih po nepotrebnem.

Nato smo si ogledali predmete, ki so jih prinesli udeleženci ter na podlagi podatkov kot so starost, stopnja ohranjenosti in tudi poškodbe, sklepali na zgodovino uporabe in načinov hranjenja teh predmetov. Lahko bi rekli, da smo stkali zgodbo predmeta. Zato je pri ohranjanju predmetov zelo pomembno, da ne odstranimo teh sledi ali znakov s predmetov. Seveda, so pa o predmetih vedno bolj zanimive zgodbe in anektode, ki nam jih zaupajo lastniki. Pripovedovalski del delavnice je izvedla pripovedovalka Katja Puntar iz Kulturnega društva Fabilarij.

Delavnico smo zaključili s praktičnim prikazom rastavriranja lesenga okvirja za slike. Preizkusili smo se v spajanju posameznih delov in odstranjevanju nečistič.

Potek aktivnosti smo tudi video dokumentirali, saj nameravamo v okviru projekta v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društbom Liber, izdelati tudi kratek predstavitveni video.

Majske aktivnosti projekta so del Konservatorsko - restavratorske transverzale. Projekt bo v letu 2016 delno sofinanciran s strani Občine Krško.

[module-]

Kaj smo naredili do sedaj?

 

Več informacij na

FB Zaščitimo predmete-ohranimo spomine ali pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!