Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Uspešna jesenska restavratorska delavnica Ohranimo les!

09 Sep 2014
 

delavnica-mV Zavodu Trismegistus smo pod vodstvom mag. Maje Ivanišin v okviru kulturnega projekta "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine”, 18. in 19. 4. 2014 na Senušah, uspešno izvedli restavratorsko delavnico Ohranimo les!.

S predavanjem, diskusijami in praktičnim prikazom smo spoznali kako hraniti in vzdrževati lesene predmete. Za prikaz konservatorsko - restavratorske obdelave smo izbrali leseno mentrgo iz konca 19. stoletja.

 

 

 

 

Uspešna jesenska restavratorska delavnica Ohranimo les!

Z restavratorsko delavnico Ohranimo les, 18. in 19. aprila 2014, smo v Zavodu Trismegistus začeli s projektom “Zaščitimo predmete – ohranimo spomine”. S predavanjem, diskusijami in praktičnim prikazom smo pojasnili pomen in načine ohranjanja lastnih lesenih predmetov.

Mag. Maja Ivanišin, akademska restavratorka, nam je predstavila kako hraniti in vzdrževati lesene predmete ter posebej izpostavila kaj lahko storimo smi in kaj je bolje prepustiti strokovnjakom, da ne povzročimo dodatne škode na predmetih.Ciljna publika projekta je bila zainteresirana javnost v občini Krško in širše v Posavju.

Za prikaz konservatorsko - restavratorske obdelave smo izbrali leseno mentrgo iz konca 19. stoletja, ki je lep čas samotno čakala in bila obložena z različnimi plastmi nečistoč (prahom, zasušeno moko, lepljivimi madeži). Tako je po izgledu kazala svojo spoštljivo starost in pogostost uporabe. Hranjenje predmeta v vmesnem času ni bilo primerno in posledično so hranljivo substanco napadli različni lesni škodljivci (plesni, lesni črvi), ki so na predmetu pustili svoje sledi (obarvanost, črvine). Skupaj z udeleženci smo izvedli konservatorsko - restavratorsko obdelavo. Skozi prakso so spoznali metode odstranjevanja nečistoč, čistilna in utrjevalna sredstva.

Sedaj bomo predmet postili, da "prezimi", da se do dobra posušijo vse dodane substane in z delom bomo predvidoma nadaljevali spomladi 2015. Posvetili se bomo zaščitnim sredstvom za les in se podučili, kako preprečiti nadaljnje poškodbe in propadanje.

Veseli bomo vašega obiska!


Zaščitimo predmete – ohranimo spomine

je projekt Zavoda Trismegistus, ki smo ga začeli jeseni 2014. V projektu bomo s predavanji, diskusijami in praktičnimi prikazi predstavili in pojasnili pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in / ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.

Izvedeli bomo tudi, kaj lahko storimo sami in kaj je bolje prepustiti strokovnjakom, saj so nekateri posegi prezahtevni in nekatera konservatorska sredstva nevarna ali predraga za vsakdanjo uporabo.

Delavnice ali srečanja bomo izvajali večkrat v letu, zato nam lahko posredujete svoje predloge o vaših poljih interesa - tehnikah, materialih, predmetih... na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , da bomo lažje pripravili kaj zanimivega.

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video