Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Restavratorska delavnica

30 Aug 2014
 

delavnica-mZavod Trismegistus vas vabi k udeležbi na kulturnem projektu "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine”. Tokrat: Ohranimo les!, 6. in 7. 9. na Senušah, od 10.00 do 18.00 ure. Prijave na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 040 517 481 (Maja) in 031 339 782 (Katja).

S predavanji, diskusijami in praktičnimi prikazi bomo predstavili in pojasnili pomen in načine, kako ohranjati in vzdrževati leseno pohištvo. Delavnice vodi akademska restavratorka in magistrica umetnosti Maja Ivanišin.


 

 

Ohranimo les!

Leseno pohištvo je prisotno v skoraj vsaki hiši, zato je dobro vedeti, kako ga ohraniti in vzdrževati. Pogosto se zgodi, da se moramo ločiti od starih kosov pohištva, ki začno propadati. Posledica tega so visoki stroški in velike količine nepotrebnega odpada. Dragocene lesene predmete pa lahko ohranite ali prenovite. S primernim strokovnim znanjem pa lahko to storite tudi poceni in učinkovito. Pridružite se nam na delavnici »Ohranimo les«, ki je del cikla izobraževanj »Zaščitimo predmete – ohranimo spomine« pod strokovnim vodstvom magistrice umetnosti Maje Ivanišin, akademske restavratorke. Ne pustite, da se zgodovina pozabi!


Na delavnici bo strokovnjakinja najprej teoretično predstavila različne restavratorske in konservatorske pristope ter druge oblike obnove, ki jih boste lahko preizkusili tudi v praksi. Na voljo vam bo tradicionalno slovensko leseno kmečko pohištvo iz konca 19. stoletja in materiali potrebni za obnovo. Tako boste lahko spoznali:

 • kakšne so zakonitosti lesa,
 • kako se les pravilno vzdržuje,
 • katera konservatorska sredstva so primerna za les in katera so tista, ki niso ali pa so za vsakdanjo uporabo celo nevarna, 
 • kateri so dejavniki, ki na lesenih predmetih povzročajo škodo in kako jih preprečiti ali omejiti,
 • kako se odstrani plesen,
 • kako se odstrani umazanija,
 • kako se polira les,
 • kako se delajo premazi in
 • katere poškodbe lahko odstranimo sami in kdaj napoči trenutek, ko se je treba obrniti na strokovnjaka.

Pridobljenemu znanju pa bo sledilo praktično delo na mentrgi in drugem lesenem pohištvu.

Delavnica traja od sobote, 6.9.2014, do nedelje, 7.9.2014, vsak dan od 10:00 do 18:00. Dobrodošli vsi, ki imate radi les, lesene predmete in bi znanje o ohranjanju lesa osvojili ali izpopolnili. Primerna je tudi za vse starosti.
Cena delavnice je 10 EUR na dan, vanjo so všteti materiali potrebni za delo, pijača in kava s prigrizkom.

Delo bo potekalo v pristnem kmečkem okolju, na Senušah v bližini Leskovca pri Krškem.  Lokacijo lahko preverite na zemljevidu.

Prijave sprejemamo preko elektronske pošte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali telefonske številke 040 517 481 (Maja) in 031 339 782 (Katja).


delavnica-v


Zaščitimo predmete – ohranimo spomine

je projekt Zavoda Trismegistus, ki ga začenjamo letošnjo jesen. V projektu bomo s predavanji, diskusijami in praktičnimi prikazi predstavili in pojasnili pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in/ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.


Izvedeli bomo tudi, kaj lahko storimo sami in kaj je bolje prepustiti strokovnjakom, saj so nekateri posegi prezahtevni in nekatera konservatorska sredstva nevarna ali predraga za vsakdanjo uporabo.

Delavnice ali srečanja bi izvajali večkrat v letu, zato nam lahko posredujete svoje predloge o vaših poljih interesa - tehnikah, materialih, predmetih... na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , da bomo lažje pripravili kaj zanimivega.

 

 • Promocija spletne kulture
 • Promocija permakulture
 • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!