Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Senuška mentrga ponovno zasijala

21 Apr 2015
 

delavnica-mV Zavodu Trismegistus smo 18. in 19. 4. 2015 na Senušah v okviru kulturnga projekta "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine” in pod vodstvom akademske restavratorke mag. Maje Ivanišin izvedli še 2. del restavratorske delavnice Ohranimo les!.

S tem smo zaključili našo konservatorsko - restavratorsko obdelavo na senuški mentrgi / metrgi / mevtrgi, ki je ponovno zasijala v lesku šelaka. Preučili smo tudi primerne pogoje za njeno ohranjanje in vzdrževanje.

 

 

 

Senuška mentrga ponovno zasijala

V Zavodu Trismegistus smo jeseni 2014 začeli s kulturnim projektom o ohranjanju dediščine Zaščitimo predmete - ohranimo spomine. V projektu s predavanji, diskusijami in praktičnimi prikazi predstavljamo in pojasnjujemo pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in / ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.

Del projekta je tudi, da izvemo kaj lahko storimo sami in kaj je bolje prepustiti strokovnjakom, saj so nekateri posegi prezahtevni in nekatera konservatorska sredstva nevarna ali predraga za vsakdanjo uporabo.

Odločili smo se, da začnemo z lesom, oziroma lesenim pohištvom, ki je prisotno v skoraj vsaki hiši. Zato smo prepričani, da je dobro vedeti, kako ga ohraniti in vzdrževati. Pogosto se namreč zgodi, da se moramo ločiti od starih kosov pohištva, ki začno propadati. Posledica tega so visoki stroški in velike količine nepotrebnega odpada. Kar bi morda lahko preprečili, če bi imeli zadostno znanje kako predmete ohranimo.

Na delavnici Ohranimo les!, 2. del smo se pod vostavom mag. Maje Ivanišin, akademske restavratorke, spoznavali z različnimi zaščitnimi sredstvi in se podučili, kako preprečiti nadaljnje poškodbe in propadanje lesa. V praksi smo se preizkusili v konservatorsko - restavratorski obdelavi zaščite lesa na senuški mentrgi iz zasebne zbirke. Ta lesen kmečki kos pohištva iz konca 19. stoletja, ki se je uporabljal za mesenje in vzhajanje kruha, smo še površinsko zaščitili z nanosom večih plasti šelaka. Tako smo zaključili našo konservatorsko - restavratorsko obdelavo senuške mentrge, ki smo jo pričeli septembra 2014 na jesenski restavratorski delavnici Ohranimo les!, ko smo odstranjevali nečistoče in utrjevali les. Lastnikom smo seveda podali tudi navodila za nadaljnje hranjenje in vzdrževanje predmeta.

S projektom Zaščitimo predmete - ohranimo spomine bomo še nadaljevali, zato vas vabimo, da nam posredujete svoje predloge o vaših poljih interesa - tehnikah, materialih, predmetih... na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., da bomo lažje pripravili kaj zanimivega.

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video