Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Predavanja o ohranjanju dediščine osvetlila oblačno soboto

20 May 2019
 

ohranjanje dediščineOb mednarodnem muzejskem dnevu smo v Zavodu Trismegistus v soboto, 18. maja 2019, v Mestnem muzeju Krško izvedli Predavanja o ohranjanju premične in nepremične dediščine.

V skromnem številu, a v zelo prijetnem druženju, smo na sicer oblačno soboto, osvetlili nekatere pomembne teme varovanja naše dediščine. Sodelovalo je več strokovnjakov javnih in zasebnih ustanov, ki so nam predstavili zanimive prakse ohranjanja naše dediščine.

Dogodkom Zavoda Trismegistus lahko sledite tudi na Facebooku.

 

 

Predavanja o ohranjanju dediščine osvetlila oblačno soboto

Na Mednarodni muzejski dan, ki se na 18. maj obeležuje že od leta 1977, smo v Zavodu Trismegistus in v sodelovanju s Kulturnim domom Krško, v soboto, 18. 5. 2019 v Mestnem muzeju Krško izvedli Predavanja o ohranjanju premične in nepremične dediščine.

Na sicer oblačno soboto, smo v skromnem številu osvetlili nekatere pomembne teme varovanja naše dediščine. Tako nam je mag. Maja Ivanišin, konservatorka - restavratorka iz Zavoda Trismegistus predstavila projekt Zaščitimo predmete – ohranimo spomine, v aktivnosti katerega je tudi spadal sobotni dogodek. Nadalje je izpostavila kako pomembno je sodelovanje med muzejskimi, konservatorskimi in restavratorskimi strokami pri ohranjanju dediščine. Dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka iz Kulturnega doma Krško, nam je predstavila začetke muzejske službe v Krškem, ki segajo v 40. leta 20. stoletja ter današnjo vlogo Mestnega muzeja Krško in Gradu Rajhenburg, muzejskih enot Kulturnega doma Krško, ki presegata zgolj vlogo muzeja in postajata sodobni kulturni središči.

Konservatorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Ljubljana, pod katero spada občina Krško, Marija Režek Kambič, konservatorska svetovalka in Domen Rus, mag. inž. kraj. arh., sta nam predstavila pomen ohranjanja stavbne dediščine kot tudi kulturne krajine. Naš odnos do prostora v katerem živimo sta nam pokazala s primeri posledic, ki jih pušča naše poseganje v te vrednote na območju občine Krško.

Nato smo prešli v restavratorske vode, ko nam je konservatorka – restavratorka Jerneja Kos, povedala kaj je razlika med različnimi tehnikami izdelave stenskih poslikav in kakšni so razlogi za njihovo propadanje. Opozorila je tudi na natančnost izvajanja posegov na poslikavah in koliko boljše je, da jih izvedejo usposobljeni strokovnjaki, da se izognemo ne potrebni škodi na spomenikih. Nazadnje smo se v predstavitvi konservatorke – restavratorke Tadeje Kajzar Trajkovski iz Društva za ohranjanje kulturne dediščine Marmorinke, posvetili problematiki ohranjanja pozlate na oltarjih in sakralnih kipih. Ogledali smo si različne načine dopolnjevanja manjkajočih delov pozlate in primerne načine krasitve sakralnih prostorov, brez da bi le-ta predstavljala možnosti poškodb na dediščini.

Popoldan smo zaključili v prijetnem pogovoru o primerih dobrih praks ohranjanja premične in nepremične dediščine v našem okolju.

Vsem udeležencem dogodka se prisrčno zahvaljujemo za udeležbo!

Nazadnje bi vas pa še povabili na naslednje letošnje dogodke v okviru projekta Zaščitimo predmete – ohranimo spomine, in sicer:

  • Ohranjanje Štovičkove zbirke: ogled zbirke | depoja | predstavitev restavratorskih del, 26. 06. 2019, ob 18.00 uri, Mestni muzej Krško, vstop prost in
  • Odtisi kulturne dediščine: Dediščina # umetnost # razvedrilo; delavnica za vse generacije, 03. 10. 2019, ob 16.00 uri, Večgeneracijski center Krško, vstop prost.

Veseli bomo vašega obiska!

Dogodek je del aktivnosti projekta »Zaščitimo predmete – ohranimo spomine« in je vključen v 12. konservatorsko – restavratorsko transverzalo in Teden vseživljenjskega učena.

Dogodkom Zavoda Trismegistus lahko sledite tudi na Facebooku.
  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video